Roselie Bekker 15 juli 2020 Rijsbergen NB
Als ik aankom na een uur fietsen vanuit Breda, op een onverharde doodlopende weg, word ik verwelkomd door twee hard blaffende teckels, waardoor ik Roselie die aan komt lopen, niet kan verstaan, maar ik zie dat ze me hartelijk begroet.
Roselie heeft een jaar geleden samen met haar man Marc dit terrein van 1,4 Ha gekocht. Het was helemaal verwilderd en verwaarloosd. Er staan een aantal gebouwen op, en gelukkig heeft het een huisnummer, die heb je echt nodig.  Het was een perceel wat twee keer zo groot was, en is nu opgedeeld tussen twee kopers. Ze hebben zelf aan de hand van het kadaster perceelgrenzen moeten trekken.
Toen zijn ze begonnen het terrein te ontginnen en de gebouwen op het terrein op te knappen. Eerst wilden ze de hooischuur ombouwen tot woning, maar die schuur hebben ze toch echt nodig voor de dieren en de opslag van toekomstige oogst en materieel. Vandaar dat nu Het eerste stenen gebouwtje woning wordt. Er zijn twee ezels, twee angorageiten, drie varkentjes, twee Indische loopeenden, twee hondjes en een kat, en een heleboel kippen. De zoon van een collega woont op het terrein in een tent, en er komen regelmatig vrienden en vrijwilligers meehelpen bij de tuinen en het voedselbos. Ook verhuren ze een yurt en een hooikamer voor yoga en workshops, is er een zweethut, een behandelkamer en een ronde kring in het gras, waar vanavond een energetische dansavond gehouden wordt.

De kruidentuin grenst aan de keuken en is beplant met zeer veel verschillende kruiden: lavendel, oostindische kers, malva, dille, kamille, wilgenroosje etc. Een aantal bomen en struiken die er al stonden beoordeelt ze per plant of deze kan blijven staan, hier en daar heeft ze ze teruggesnoeid. Op een tussenperceel tussen de dierenverblijven (varkentjes, twee ezels en angorageiten) en de weide van de buren, zijn een aantal groentebedden aangelegd, die nu helaas overwoekerd worden door gras. Er is nog wel wat aanplant te vinden en sommige planten doen het juist heel goed door het gras: de aardbei bijvoorbeeld. De vruchten waren niet te zien door mogelijke rovers en konden daarom allemaal geplukt worden. Ze heeft een aardappeltoren gebouwd, en nog twee andere teelwijzen van dezelfde plant ernaast uitgeprobeerd.
In het voedselbos staan appel, peer (twee soorten), kers, magnolia, uiensoepboom, paw paw, amandel, rabarber, framboos, rode en witte kruisbes, aalbes, rode en witte vlier, krent, hazelaar en lijsterbes. De paw paw en de rabarber slaan nog niet echt aan, hoewel er toch een paar rabarberplanten het overleefd lijken te hebben. De struik en kruidlaag gaan nog verder aangelegd worden.  Er stonden al veel walnotenbomen, die superveel vrucht geven, en een perzikenboom die helaas geen vrucht meer geeft.

Lievelingsplant: Magnolia
Smaak: roosachtig
Wat maak je ervan: van de bloem kan je thee zetten, of rauw eten. Ook kan je ze op zuur zetten of azijn van maken.
Fase: het begin, toplaag (bomen) zijn net geplant 1 jaar geleden
Opleiding: autodidact
Leuk, geniet van: leren kennen van nieuwe boomsoorten, en de oogst
Lastig: onderhoud voeselbos en kruidentuin is veel werk, en ik mis nog zoveel kennis

 

     

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.