De Cultural Probe, in de vorm van een vragenboekje (zie blog bericht 02) heb ik uitgedeeld aan een testgroep van 20 deelnemers.

Voorlopige conclusies
Wat ik als eerste conclusie kan trekken is dat ik het voor een eerste stap het iets te groot heb aangepakt: voor mezelf, maar ook voor de deelnemers. Ik heb meteen drie verschillende opdrachten gegeven, die rijke informatie opleveren, maar omdat een groot gedeelte van de deelnemers de boekjes niet helemaal in hadden gevuld, is de informatie niet volledig.
 
De titel van het vragenboekje ‘Het obstakel’ legde misschien iets te veel de nadruk op dingen die niet lukken. Later heb ik ook gemaild dat deelnemers ook dingen die juist wel lukten konden invullen.

De eerste opdracht, over verschillende categorieën van gedrag op gebied van vervoer, wonen, kleding, spullen leverde veel van dezelfde soort antwoorden op. Een conclusie die ik er vooralsnog uit kan trekken is dat de één meer bewust is en weet over duurzaam gedrag dan de ander. Naar die vergelijking ben ik echter niet op zoek. Wat deelnemers wel weten, lijkt vervolgens veel op elkaar: algemene kennis over duurzaam gedrag is wel redelijk wijdverspreid in deze groep.
De tweede opdracht,
het obstakelobject, had ik bij de deelnemers aangegeven die vooral te doen zeker als ze weinig tijd hadden. Dit ook omdat ik die het interessants voor het onderzoek vindt. Uit de hoeveelheid van 46 obstakelobjecten valt wel een nummer drie te concluderen: op nummer één verpakkingen (10x), op twee dingen die kapot gaan (9x), op gedeelde plaats op drie vervoer en wonen (8x).

Eén van de uitkomsten van opdracht 2: welke objecten leveren obstakels op?

De derde opdracht, het dagboek van twee weken vereiste wel wat discipline van de deelnemers. Sommigen hebben het opvallend consciëntieus gedaan, terwijl anderen soms een zinnetje opschreven of op veel dagen niks. Hier wel een aantal opmerkelijke dingen: sommigen gebruikten het dagboek om hun eigen gedrag aan te passen, waarbij terugval ook werd gemeld. Anderen merkten dat door het dagboek in te vullen ze bewuster werden en dingen anders gingen doen. Ook zag ik bij een aantal een mooie opvolging van een obstakel constateren, en door niet te weten hoe het zit, het meteen opgezocht en het anders te gaan doen.
Sommigen vonden de gekleurde stickertjes goed werken (was voor mij ook handig om te kunnen categoriseren) anderen begrepen het niet, of raakten in de war van dat de categorieën van de eerste opdracht er niet mee correspondeerden.
  Een deelnemer voelde het een beetje als een biecht laten afnemen. Ik heb toen een update email gestuurd aan alle deelnemers waarin ik aangaf dat mensen ook positieve dingen kunnen benoemen, en heb toen in het bestand met resultaten een nieuwe categorie gemaakt.

Categorie ‘zwart, iets anders’ is verre weg de grootste categorie gebleken, en is ook weer onder te verdelen in categorieën. Sommigen kon ik kwijt onder een bestaande categorie, een andere keer heb ik een nieuwe categorie in het leven geroepen, zoals ‘gedrag’.
  Wat ik heel interessant vond is dat een deelneemster het boekje gebruikte om haar eigen gedrag onder de loep te leggen en deze ook meteen te veranderen. Ook interessant was te zien dat het gedrag van iedereen heel verschillend is: de één bleeft een beetje hangen in ‘ik weet niet wat en hoe’ (wellicht teveel focus op het obstakel, de insteek van het onderzoek is door de titel ‘Het obstakel’ misschien wat sturend) de ander laat zien een flexibele instelling te hebben: een probleem zien, uitzoeken hoe het beter kan en het vervolgens anders doen.

Tijd
Een belangrijke factor is TIJD gebleken: een aantal mensen wilden wel meedoen, hebben meteen al aangegeven dat het ze niet ging lukken (realistisch zelfbeeld op planningsgebied) anderen zijn afgehaakt tijdens het proces (willen wel, maar kunnen het niet helemaal overzien). Sommigen zijn later nog aangehaakt en weer afgehaakt. Een gevoel van ‘we moeten al zoveel’, naast werk en kinderen overspoelt mensen regelmatig in mijn omgeving. Om uit te zoeken waarom zij nergens tijd voor lijken te hebben is een ander onderwerp.

Eén van de uitkomsten van opdracht 3: welke gebeurtenis of gedrag in je dagelijks leven vormen obstakels voor een duurzame levensstijl?

Daarna had ik nog een kleine Cultural Probe gestuurd, een affiche zonder tekst, en gevraagd of deelnemers erop wilden reageren. Hier de reacties:

Met dank aan alle deelnemers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.